Facebook hrobník

Facebook nastavení – Zachránci a Hrobník

Facebook svým uživatelům nabízí různé možnosti nastavení svého účtu. Ať už se jedná o to, jaký náš obsah vidí různé kategorie lidí, blokování otravných kontaktů, nebo například na co chcete být upozorňování, na co ne, nebo jde o nastavení v rámci zabezpečení profilu, v každé kategorii si můžeme jednotlivé položky poměrně variabilně nastavovat podle toho, jak to komu vyhovuje. Některá nastavení jsou používaná více, některá méně, ale jsou i nastavení, která možná tolik lidí nezná, 2 podle mě zajímavá nastavení si blíže popíšeme.


Obě nastavení jsou z kategorie Zabezpečení účtu, ke kterému se dostanete, když kliknete v horní modré liště na Přehled soukromí, tj. ten obrázek zámku se třemi čárkami Facebook zabezpečenía v nabídce kliknete na první odkaz v textu úplně dole “Podívejte se na další nastavení”.

Tak se dostanete do nastavení a stačí už jen kliknout na druhou položku menu, Zabezpečení.

Zabezpečení Facebook

Důvěryhodné kontakty

Toto nastavení je dobré nastavit pro případ, že buď zapomenete heslo, nebo se Vám do účtu někdo nabourá a heslo změní. Facebook definuje tyto kontakty takto: “Důvěryhodné kontakty jsou přátelé, kteří vám bezpečně pomohou, pokud budete mít někdy problémy s přístupem ke svému účtu.

V praxi to znamená, že si vyberete 3 až 5 lidí z Vašich přátel, jako Důvěryhodné kontakty. Pokud někdy přijdete o přístup k účtu, kliknete na “Zapomněli jste své heslo?”, nebo v češtině nově “Máte potíže?”, občas se tento dotaz mění, ale vždy byste se měli dostat na tuto podobu stránky FB

Zapomenuté heslo

a budete dále postupovat podle pokynů. Nakonec dostanete speciální URL adresu, která po otevření sdělí speciální kód. Tento kód se ale zobrazí pouze Vašim Důvěryhodným kontaktům, takže ji musíte někomu z nich poslat a tato kontaktní osoba Vám sdělí kód. Kód by měl být klíčem k Vašemu účtu, který tak znovu dobudete:) Za mě velmi dobře vymyšlené nastavení.

Pověřená kontaktní osoba

Název druhého popisovaného nastavení zní velmi obyčejně na to, jak morbidní ve skutečnosti je. Pověřenou kontaktní osobou je míněna osoba, která bude moci spravovat Váš účet po Vaší smrti.

Facebook celkem vesele v definici popisuje například: “Bude moct třeba připínat příspěvky na vaši Timeline, odpovídat na nové žádosti o přátelství a aktualizovat váš profilový obrázek.” Jak milé, že?:))
Nicméně tato osoba nebude moci dělat si s Vaším účtem co chce, nebude moci odebírat přátele, postovat nové příspěvky a ani číst Vaše zprávy. Facebook avizuje, že toto nastavení plánuje dále vylepšovat.

V nastavení je také druhá možnost, v případě, že zemřete, a to Odstranění účtu. Ta by možná většině z nás přišla logičtější a méně nekonvenční, ale doba jde vpřed, takže celkově za nápad tohoto nastavení za mě určitě + … jak toho kdo využije, je už asi na každém:) Pokud si chcete přečíst o tomto nastavení více, info najdete zde.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*