Top 5 mobilních aplikací
5 TOP mobilních aplikací pro android

Na mobilním telefonu trávím denně velké množství času. Ať už pracovně, nebo v rámci zábavy, mobilem si zjednodušuji a zpestřuji život. Není třeba to bůhvíjak zveličovat ani dramatizovat, závislí na něm z hlediska přežití nejsem. Ale z hlediska pomocníka určitě ano. Mobil je pro mě nástroj, a za jednu z jeho důležitých funkcí považuji to, že mě zbavuje v životě činností, kterými nechci zatěžovat mozek a lze je na nechat na aplikacích. Mozek je podle mě úžasný nástroj, a proto jej chci používat co nejefektivněji a pro důležité záležitosti, na vše ostatní jsou tu technologie, nástroje, aplikace. Aplikací používám desítky a jistě drtivou většinu stejných jako vy, proto jsem si pro článek vybral 5 takových, které nemusí až tolik lidí znát, ale zároveň jsou pro mě velmi důležité. Třeba vám pomohou stejně, jako pomáhají mě:)

Top 5 mobilních aplikací andorid

Inbox od Google1) Inbox

Začnu něčím v dnešní době naprosto základním – emailem. Možnost sledování mailu na mobilu v reálném čase je vymoženost, která mnohým z nás zjednodušuje život. G-mail od Googlu využívá drtivá většina uživatelů elektronické pošty a není se čemu divit, je to podle mě nejvychytanější zdarma dostupné emailové prostředí.

Ať už G-mail používáte nebo ne, minimálně víte, že existuje. Co ale zase tolik uživatelů Čistý Inboxnezná, je jeho verze Inbox. Inbox je alternativní rozhraní G-mailu. Inbox bych doporučil především uživatelům, kteří mají “na konci dne” rádi “čistý štít“. Toto inovativní rozhraní posouvá intuitivnost ovládání emailové schránky na novou úroveň. Na hlavní stránce “Doručené” máte jen tzv. nevyřízené emaily – zkrátka emaily, které jste buď ještě nečetly, nedopovídali jste na ně, nebo s nimi máte ještě v plánu dnes pracovat. Když považujete mail za vyřízený, jednoduchým posunutím vpravo jej z hlavní stránky odstraníte – email se přesune do složky “Vyřízené” a vy máte vizuálně o mail méně. Pokud e-mail nechcete vyřídit nyní, ale “překáží” vám v tom mít “čisto“, lze jej odložit na později, a to posunutím vlevo. Když email odsunete doleva, zobrazí se okno, kde si jednoduše zvolíte, kdy vám má email jakoby znovu přijít. Takto odložený email budete mít pochopitelně k dispozici i když se rozhodnete jej vyřídit dřív, bude ve složce “Odložené“, pokud jej ale nevyřídíte dříve, přijde ve vámi zvolený čas, jako nový e-mail.

Pokud používáte G-mail, určitě Inbox vyzkoušejte, pokud se vám nebude líbit, máte možnost se kdykoliv vrátit k původnímu rozhraní G-mailu. Tato možnost je dostupná non-stop a to i pro ty, kterým se Inbox líbí, občas tam totiž musíte zaskočit kvůli některým pokročilejším nastavením mailové schránky.

STÁHNOUT INBOX

 

SplenDO aplikace2) SplenDO

Aplikace SplenDO mi značně ulehčuje každodenní život. Jak jsem naznačil v úvodu článku, mozek bychom si podle mě měli šetřit, ale ne mírou jeho používání (proboha jen to ne..), ale způsobem jeho používání. Mozek ať je zaměstnán kreativitou a tvořením (a teď nemyslím jen přímo designem nebo SplenDO nový úkoljinou vyloženě kreativní činností, ale tvořivým přemýšlením jako takovým) a o rutinu ať se postarají aplikace.

SplenDO je pro mě úkolníček. Jednoduše do něj zadáte název úkolu, datum a čas kdy se má připomenout a můžete jej spolehlivě vypustit z hlavy. Lze také zvolit, zda se má úkol opakovat – denně, týdně, měsíčně, ročně, případně po vámi nastaveném počtu dní/týdnů/měsíců/let. V nastavený termín se vám úkol oznámí a zůstává na obrazovce jako klasické oznámení aplikace, dokud s ním něco neuděláte. Splněný úkol jednoduše odškrtnete. Úkoly se řadí dle dní a mají podobu checklistu. Když nechcete, nemusíte k úkolu zadávat čas, a úkol bude aktivní po celý den. Když je úkol po termínu, zčervená.

Můžete si tvořit i seznamy úkolů, mezi výchozími jsou seznamy jako Nakupování, Osobní, nebo Práce. Já osobně tuto funkci nevyužívám, rád mám všechny úkoly pohromadě. Díky aplikaci SplenDO mám více místa v hlavě. Zkuste a uvidíte, že když to všechno člověk nemusí nosit v hlavě, cítí se být svobodnější.

STÁHNOUT SPLENDO

 

Trello logo3) Trello

Trello mi pomáhá na podobném principu jako SplenDO, avšak už se nejedná o každodenní úkoly, ale o struktury projektů. Aplikace funguje na bázi tvorby tzv. nástěnek, ty si můžete pojmenovat dle libosti. Nástěnky jsou základním prostorem pro tvorbu “sloupců“, ty lze rovněž pojmenovat a v nich dále tvořit jednotlivé “karty“. Každá karta může mít nadpis a popis, lze do ní vložit například různé seznamy (checklisty), přiřadit jí termín, některý z vlastních definovaných štítků, nebo do ní vložit soubor jako přílohu. DoTrello mujsvetmarketingu.cz jednotlivých nástěnek lze pozvat další “členy”, například spolupracovníky na daném projektu. Jednotlivým členům lze také přiřazovat jednotlivé karty apod.

Využití pro Trello se jistě najde celá řada a pokud řešíte cokoliv, co lze strukturovat dle výše uvedeného principu nebo co lze jednoduše škatulkovat (různé projekty, elektronické doklady, důležité dokumenty, apod.), určitě jej vyzkoušejte. Já mám například nástěnku s názvem Weby, a každý sloupec zastupuje jeden můj web, tedy název sloupce je vždy doména webu. Karty ve sloupcích pak představují chronologicky seřazené úkoly, které na daném webu plánuji řešit + má každá karta termín, kdy, nebo dokdy, jej chci mít hotový. Takto mám jasný přehled o plánech pro každý svůj web a hezky pohromadě. Jeden ze sloupců je například pojmenovaný jako “mujsvetmarketingu.cz” – jeho karty jsou pak jednotlivé měsíce v roce a představují zároveň vždy jeden článek na blog. Každá karta (tedy každý měsíc – tedy každý článek) je oštítkovaná, přičemž štítek vždy představuje téma, kterému se chci v daném článku věnovat. Mezi karty pak lze různě přidávat další karty s dílčími úkoly apod.

Trello mi takto pomáhá držet se strategií a dílčích plánů, které jsem si ve svých projektech nastavil a nemusím je tak nosit v hlavně v na puntík přesné podobě. Na Trellu je skvělé i to, že jej využijete jak pro jednoduché plány a projekty, jako jej například využívám já, ale i pro mnohem komplikovanější struktury a propojení.

STÁHNOUT TRELLO

Pokud chcete mít vybrané sloupce na očích na své obrazovce, doporučuji si stáhnout i tento Widget for Trello.

 

Tapito logo4) TapitoTapito aplikace

Pokud potřebujete (nebo chcete) sledovat nové články z konkrétních webů a rubrik, ale nebaví vás
(a hlavně nemáte čas) procházet je postupně, je Tapito vaše spása (stejně jako moje).

V aplikaci Tapito si nastavíte oblíbené témata a rubriky, ze kterých chcete dostávat zprávy a už nemusíte ty desítky webů procházet ručeně, čerstvý obsah je vám doručen až pod nos. V jednotlivých tématech si můžete i vybrat konkrétně sledované zdroje, tedy konkrétní weby/redakce, což velmi doporučuji, není jich tam totiž málo a mohou mezi nimi být i takové, které číst nechcete.

Pak už jen stačí přidat widget na svoji obrazovku, určit si jeho velikost – čím si také určíte kolik článku bez posunutí na první dobrou uvidíte, a užívat si pohodlnost tohoto řešení.

STÁHNOUT TAPITO

 

Pocket logo5) PocketPocket použití

Aplikace Pocket trochu navazuje a doplňuje předchozí appku Tapito. Pokud sledujete více zdrojů jako já, budete zahlceni články a nejen, že budete muset vybírat jen ty, které vás opravdu zajímají (v tom už nejspíš máte praxi), ale i ty vyvolené někdy nemusíte stíhat si přečíst za čerstva.

Stačí si je uložit do appky Pocket a budete je tam mít k dispozici, až na ně budete mít čas. Tedy nemusíte mít v prohlížeči otevřených 20 oken, jen kvůli nedočteným článkům a není třeba vymýšlet ani jiné způsoby, jak o články nepřijít. Pocket má ještě jednu přednost, a to, že články si můžete přečíst i když nemáte připojení k internetu, jsou dostupné off-line.

STÁHNOUT POCKET

 

To bylo mých TOP 5, tak vzhůru do Google Play, ale hlavně při všech těch aplikacích nezapomeňte na mozek:)

 

Další ukázky z uvedených aplikací

ukázka obrazovkyTrello ukázkaTrello ukázka   Pocket ukázka